Tuesday, October 13, 2009

Gay-ασάφεια*, στύλ και υδράργυρος στο κόκκινο.

A short bedtime story about:
Gay-ασάφεια*, στύλ και υδράργυρος στο κόκκινο.
του Dino Kouyialis


Σε μια εποχή όπου ο κόσμος εχει μοιραστέι στο στρατόπεδο των Facebookικών και στο στρατόπεδο των Μyspace-ικών το χάσμα μεταξύ gay και straight, το επιφανειακό τουλαχιστον, δείχνει να μικραίνει ( και να μην ξέρουμε ποιός είναι τι, και τί είναι ποιός).

Μήπως διερωτάστε αν ο τύπος που βλέπετε στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου σας, που αλλάζει απο τα PRADA loafer-ακια του, τα Hugo Boss flat-fronts παντελόνια του, το Paul Smith πουκάμισο του και τα μανικετόκουμπα του, στο αθλητικό μπλουζάκι και ΝΙΚΕ κοντό παντελονάκι - μήπως.(λέω) διερωτάστε αν φορά βέρα επειδή παντρεύτηκε στήν Αθήνα…ή στην… Τήλο;

Η μήπως οι δύο σαραντάρηδες κύριοι που σουλατσάρουν στο πεζοδρόμιο στη Γλυφάδα, με τα παστέλ oxford-cloth πουκαμισάκια, κολλάροι πάνω και μανίκια γυρισμένα, που σπρώχνουν ένα αμαξάκι, μήπως ( και πάλι λέω) διερωτάστε αν το παιδί ειναι δικο του ή…δικό τους;

Συγχηστήκατε; Δέν είστε οι μόνοι.

Είναι σχεδόν Ιούνιος και πάλι, οταν πολλές πόλεις ανα το παγκόσμιο γιορτάζουν τo Gay Pride - όπου οι άνδρες με το γυμνό άτριχο στήθος και ντυμένοι…με πολύ λιγα παίρνουν τους δρόμους και πάλι.
Μα κοιτάξτε πέρα απο αυτους και ο Ιούλιος φαντάζει ακόμα πιό συγχιστικός καθως οι gay σταδιακά νοιωθουν πιο άνετα και αποποιουνται το τυπικό gay στύλ και τους Σβατσενεγκερικούς σωματότυπους. Οι straight επίσης νοιώθουν πιο άνετα να παρελαύνουν το κορμί τους απενοχοποιημένα και να υιοθετούν στενά μπλουζάκια, jean με στενή γραμμή, σάνδαλα και shoulder bags - που μέχρι πρίν λίγα χρόνια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν…gay.

Το αποτέλεσμα είναι μια νέα…γκρίζα περιοχή ( με αποχρώσεις ρόζ φυσικά) που καθιστά το gaydar ( απο το gay και radar) - αυτή την αντιεπιστημονική έκτη άισθηση που οι περισσότεροι απο εμάς βασιζόμαστε για να αποφανθούμε αν καποιος ειναι gay ή… straight, απηρχηωμένο όπως τα roller-skates, τους New Kids on the Block και τα Windows 95. Δεν είναι το οτι οι gay δείχνουν πιο στερεοτυπικά gay αυτό καθ’ αυτο ή οτι οι gay ( που μόλις το εχουν δηλώσει) δείχνουν straight.
Το τι συμβαίνει είναι οτι πααααάρα πολλοι άνδρες έxουν “μεταναστεύσει” σε ενα μεσαίο χώρο όπου αυτά που παραδοσιακά εξετάζαμε για να προσδιορίσουμε την σεξουαλική κατευθυνση κάποιου; μαλλιά, ντύσιμο, φωνή, γλώσσα του σώματος - γίνονται ολοένα και πιό…αμφίλογα. Γελάτε; Η νέα λέξη του…ελληνικού καλοκαιριού ειναι: gay-ασάφεια! Και να το έχετε υπόψη: οι πόλοι λιώνουν και λιώνουν γρήγορα.

Η νέα…σύγκλιση του στύλ αυτών που καλύπτει η gay-ασάφεια δεν πρέπει να συγχιστεί με αυτή την μαλακία την αμερικανιά τον όρο του metrosexual (ti malakies lene oi ameriκanoi**, oh my god!! ) που είχε περιορίσει τους στυλιστικα και αισθητικά σκεπτόμενους straight σε μια χούφτα θυληπρεπών ευχαριστήσεων όπως τα αρωματικά κεριά, το pedicure, και όμορφα ριγέ πουκαμισάκια ( που σημαίνει οτι, κατα το αμερικάνικον, προ τριετίας ήμουν metrosexual-τώρα είμαι emo όπως ΟΛΟΙ μας***).
Η gay-ασάφεια έχει να κάνει με κατι περισσότερο απο την προσώπική περιποιήση και τα ρούχα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μια συμπεριφορά αδιαφορίας και (για να το πώ πιο λαικά) “σταρχιδισμού” στο πώς ενας τρίτος παρεξηγεί τις σεξουαλικές προτιμήσεις καποιου. Εξού, και το γκρέμισμα του μέχρι πρώτινος πιστού gaydar. Βασικά βλέπουμε straight που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ οτι είναι straight και gay που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ οτι είναι gay!
H διαφορές στο πώς οι gay και οι straight εκφράζουν τον ανδρισμό τους, εκτός κρεβατοκάμαρας μειώνονται συνεχώς. Το να μήν σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι, προσθέτει στο σεξαπήλ σου.

Το τί επεσπευσε αυτή την αλλαγή, είναι η διάβρωση ,της κατα τα άλλα τιμημένης απο το χρόνο, ιεραρχίας του κόσμου της μόδας. Για χρόνια οι gay ήταν αυτοι που πρώτοι υιοθετούσαν κάποιο trend: flat front παντελόνια, σακάκια μοτοσυκλέττας κλπ, και οι straight ακολουθούσαν, περισσότερο ή λιγότερο, καθως οι gay κοθράζονταν με κάποιο στύλ. Σήμερα όμως οι gay και οι straight υιοθετούν τα διάφορα στύλ σχεδόν ταυτόχρονα.

Το κενό καθυστέρησης μεταξύ της καινοτομίας των gay και της καταλληλοσύνης των straight είναι ανύπαρκτο πια.
Θέλω να πιστέυω οτι έχουμε ξεφύγει απο την εποχή όπου η γραμμή χαρακτηρισμού κάποιου ως άνδρα ήταν η σεξουαλική του προτίμηση. Δέν χρειαζεται να περιπλέκουμε τα πραγματα, ούτε να αναλύουμε συμπεριφορές. Ειναι είτε: θέλω να είμαι στυλάτος, είτε όχι.
Ούτως εί άλλως, με την έλευση του (θεόσταλτου, πραγματικά) Internet ο καθείς, μακριά απο την εξονυχιστική (ιερά) εξέταση των πωλητών, μπορεί να ψωνίσει ελεύθερα και να αγορασει ρούχα, που απογυμνωμένα απο το εννοιολογικό “περιεχομενο” ενος μαγαζιού, χάνουν οχι μόνο την έννοια gay και straight αλλά επίσης και υπαινιγμούς τάξης, ηλικίας, και φυλής.

Το αποτέλεσμα ειναι μια κατηγορία ανδρικού ρουχισμού που εμπνέεται ταυτόχρονα και απο τις κουλτούρες των σκειτμπορτάδων και των σέρφερς αλλά και απο τα runways του Marc Jacobs και της Mucciaς ( PRADA).

Δέν υπάρχει τίποτα το παράξενο ή το μή ανδρικό στο να σας αρέσουν τα ρούχα. Ειτε είστε gay είτε έιστε straight. Απο την άλλη όμως μην ξεχνάτε τον Αριστοτέλη και το “παν μέτρον άριστον”: αν έιστε straight περιορίστε το pedicure στο ελάχιστο… Όσο να ‘ναι για μια γυναίκα η σκέψη και μόνο του καλού της να κάνει pedicure (με αύτα τα διαχωριστικα στα δάχτυλα να θυμίζουν πόδι πάπιας) είναι αρκετή για να την κάνει ολίγο σιχασιάρα ( ίου και γιάξ!!).
Και αρκετοί gay όμως σκέφτονται παρόμοια. Καθώς σταδιακά ξεφευγουν απο το…κλασσικό γυμναστήριο και ενασχολούνται με διάφορα σπορ ή γίνονται γονείς ( λέμε τώρα, μην ταη θέλουμε όλα εδώ και τώρα! Προχθές έγινε της Τήλου!) και το βρίσκουν δυσκολο να γυμνάζονται όπως παλιά, η…απολώνεια κορμάρα γινεται μια απο πολλές επιλογές.

Είναι, ίσως πιο ευκολο για τους gay να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους ως gay και ασ δείχνουν τσαπατσούληδες, όπως επίσης είναι πιο ευκολο για ενα straight να δείχνει κομψευμένος και … δανδής!
Ο περισσότεροι gay άνδρες που ξερει ο κόσμος ασχολούνται με λιγότερο πια στερεοτυπικά επαγγέλματα όπως σχεδιαστές μόδας, στυλίστες, designers, και κομμωτές. Τωρα πιά βλέπουμε πυροσβέστες, στρατιωτικούς, αθλητές που μέχρι πρότινος ήταν χώροι απλησίαστοι για το μέσο gay.
Οι νέες γεννιές gay, δεν θέλουν να νοιώθουνν ή να δείχνουν διαφορετικοί. Δέν αγωνίζονται για…”ορατότητα”. Την έχουν. Δεν τη χριάζονται. Μάλλον συσχετίζουν το gay στύλ της δεκαετίας τοθ 80 και του 90 με το θυμό και την οργή που έφερε το AIDS στους gay, μια περίοδο που καμια σχέση δεν έχει με τη νέα γενιά.

Φυσικά υπάρχουν πράγματα που οι gay θα έκαναν και οι straight όχι: το μαγιό τάγκα είναι εκτός ορίων ακόμα και για τους πιο ματαιόδοξους ετεροφυλόφιλους!! Όπως επίσης και το να ξέρεις τους στίχους ΟΛΟΥ του τελευταίου άλμπουμ της Madonna.

Όπως επίσης υπάρχει και η φίλη μοθ η Ιωάννα που δουλεύει maitre σε ένα gay-bar στο κέντρο και επιμένει οτι η άισθηση του δικού της gaydar παραμένει αναπηρέαστη απο τις…κοινωνικές αλλαγές. Τις προάλλες της έκανα παρέα στην είσοδο του μαγαζιού οταν ξάφνιασε, εμένα και λοιπούς παρευρισκόμενους, όταν σταμάτησε ένα νεαρό που ήταν τίγκα gay-ασάφεια ( εδώ που τα λέμε ούτε ο ίδιος δεν ήξερε τι ήταν) Ο τύπος φορούσε καπέλο με φτερό, και στεκόταν στη γραμμή για πιπί.
- Το ξέρεις οτι είσαι σε gay-bar έτσι;
Τα τζήνς ήταν σωστά, τα loafers ήταν σωστά, το κορμί του γυμνασμένο, αλλα κάτι δεν κολλουσε με την όλη εμφάνιση… Τελικά, ήταν η εκτός παντελονιού μπλουζα.
Ο τύπος άλλαξε δέκα χρώματα, την ευχαρίστησε, έκανε μεταβολή και εξαφανίσθειν προς άγνωστον κατεύθυνσην.

Υposimioseis:

* Gay-ασάφεια: Nα gay η να μήν gay κανείς?
** Amerikanoi: Λαός που ζεί στο βόρειο κομμάτι της Αμερικανικής ηπέιρου. Τρέφονται με hamburgers και βενζίνη. Πολεμoχαρης λαός με κλίση στους υπερατλαντικόυς πολέμους. Η γεωγραφία δεν διδάσκεται στα σχολεία. Θεωρείται παρωχημένη. Προτιμούν το Google Earth.
***Emo: Eυαίσθητα ελληνόπουλα με ακριβές κομμωσεις. Γινονταί συχνά θύματα επιθέσεων απο τους τρέντυ και τους κάγκουρες, οι οποιοι με τη σειρά τους χρηματοδοτουνται απο το Σύνδεσμο Γονέων Εmo που διακυρυτει ένα κόσμο με πιο φτηνές κομμώσεις.

1 comment:

  1. Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω ποίο το νόημα όλου αυτού του ξεράσματος.
    Θες κάπου να καταλήξεις;

    Κρίνεις τους ανθρώπους (gay – by - straight δεν έχει σημασία ) με μια Ατζινάβωτη Χωριάτικη νοοτροπία.

    Αραδιάζεις παντού μάρκες και στιλ ένδυσης και υπόδησης για να περαστείς ως ειδικός επί του θέματος – χωρίς καμία επιτυχία φυσικά, και προφανώς πιστεύεις πως κάνοντας το έχεις το δικαίωμα να κρίνεις και να σχολιάσεις σαν τον ΘΕΟ του στιλ πιστεύεις ότι είσαι (βλέπε την αισχρή χιλιοειπωμένη και τελείως στημένη φωτογραφία του προφίλ σου ).
    Φευ τυχάρπαστε γουονα-μπι λατσέ, λεκανατζή, ψωλοβρόντη που υπογράφεις και ως artist και storyteller…

    Και κάτι τελευταίο….. ΕΜΕΤΟΣ

    ReplyDelete